fotboll

Zlatan glad att vara tillbaka

Zlatan Ibrahimovic återvänder till det svenska landslaget. Det sa han vid en presskonferens i Malmö under fredagseftermiddagen. Och han blir förstås en stor förstärkning inför höstens EM-kval.

Det blev som de flesta trodde. Zlatan Ibrahimovic har fått tillbaka motivationen och vill spela i landslaget igen.

Efter att Sverige inte klarat sig vidare till VM tog Ibrahimovic en timeout. Han visste inte om han orkade eller ens ville spela i landslaget längre och har inte varit en del av laget sen i november.

Till förbundskapten Erik Hamréns stora glädje återvänder han. På en presskonferens i Malmö satte Barcelonastjärnan stopp på de senaste månadernas spekulationer.

– Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa de yngre spelarna i laget, och även de som varit med en längre tid, sa Ibrahimovic.

Det känns som att du och Hamrén fått bra kontakt?
– Ja, allting känns bra. Det känns som att göra landslagsdebut igen, det är ett helt nytt äventyr med nya idéer, ny tränare, allt känns positivt.

Vad säger du om de förändringar du sett från Hamréns sida?
– Det känns mer aktuellt, ett helt nytt spelsystem. Allt handlar om de spelare man har. Allting är helt nytt känns det som, det känns kul att vara med från början och jag hoppas vi kan bygga något stort.

– Allt hänger på Erik, avslutade han med ett skratt.

Att Barcelonastjärnan till slut tackat ja beror mycket på den nye förbundskaptenen.

– I början när Erik kom ville jag inte ens tänka på landslaget, men ju längre tid det har gått så kände jag att jag ville spela mer internationell fotboll och jag ville spela för mitt land och göra sitt bästa. Sen tycker jag att de bästa spelarna ska vara med i landslaget också.

Har några av dina vänner i landslaget försökt övertala dig?
– (Olof) Mellberg har ringt och förklarat hur läget är nu med Erik och de nya spelarna.

– Chippen (Christian Willhelmsson) har ju varit med i slutet också. De har snackat positivt om förändringarna och motiverat mig, men de har inte försökt att övertala mig.

– Jag träffade Kim (Källström) och Anders (Svensson) och nästan allihop i veckan. Jag känner inte många av dem, men jag kommer lära känna dem.

Kommer du spela i alla landskamper?
– Ja, det kommer jag. Om Erik säger det så. Spelar vi mot ett korpenlag kommer jag också.

Hur vill du spela i landslaget?
– Vill Erik att jag spelar vänsterback eller målvakt gör jag det, jag tror att en grym... eller grym, bra spelare kan spela på alla positioner.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se