Större läkaransvar kortar patientkön

Genom att ge läkarna ett personligt ansvar för sin väntelista har Universitetssjukhuset i Lund lyckats korta väntetiderna för vissa patienter väldigt mycket.

- Samma läkare operationsplanerar, opererar, vårdar patienten på avdelningen och följer upp efteråt, säger Jan Åkervall som är enhetschef på huvud- och halssektionen, där man prövat systemet med patientansvariga läkare.

På bara åtta veckor har avdelningen kortat vårdköerna kraftigt för patienter med bland annat huvud- och halstumörer. För patienter med struma har kötiden minskat från tre år till tre månader. Enligt Jan Åkervall beror det här på en effektivare organisation, där patienten omedelbart får kontakt med den vårdpersonal som följer henne eller honom under hela vårdprocessen. 

- Det finns säkert många andra specialiteter inom medicinen som skulle kunna ta efter vårt sätt att jobba. Mycket av den kö vi har i svensk sjukvård är betingad av ett icke-rationellt sätt att jobba, säger Åkervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".