Cykelringen möter handelsfacket i AD

I dag börjar rättegången mellan företaget Cykelringen och fackförbundet Handels i Arbetsdomstolen. Målet gäller en före detta anställd på företaget.

Förra våren fick en kvinna en provanställning i butiken Cykelringen i Malmö. Men anställningen blev inte långvarig. Efter bara två veckor kallades hon in till butikschefens kontor och sades upp från jobbet. Anledningen skulle enligt butikschefen vara att företagsledningen i Stockholm varit kritisk mot att kvinnan velat gå med i facket.

Men Cykelringens ägare håller inte med om att det var så. Anledningen till att kvinnan inte fått jobbet var att hon inte passade in i gänget, enligt ägaren. Ledningen i Stockholm hade inte alls sagt till butikschefen i Malmö att det var kvinnans fackliga engagemang som var anledningen till varför hon sades upp.

Den här konflikten ledde till att butikschefen tillsammans med den övriga personalen på Cykelringen sade upp sig från sina jobb. Fackförbundet Handels stämde i juli förra året Cykelringen inför Arbetsdomstolen.

Facket kräver att företaget ska betala ett skadestånd på 150.000 kronor till kvinnan och 200.000 kronor i allmänt skadestånd till facket.
Idag inleds rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".