Skåne

Fullt igen på förlossningen

Det är högt tryck på förlossningen i Skåne just nu. Under måndagsmorgonen tvingades de båda avdelningarna på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund stoppa intaget på grund av platsbrist.

– Alla förlossningsrum var upptagna så då var vi tvungna att i den mån det gick hänvisa patienter som kom in med verkar till andra sjukhus, säger Andreas Herbst, överläkare vid Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Det är fjärde gången i juli som man stoppar intaget av patienter i Malmö. Patienterna har istället fått åka till sjukhus i andra delar av Skåne.

– I första hand hör vi med Lund eftersom det är närmast. Sen hör vi med Ystad, Helsingborg och Kristianstad i andra hand

Påverkar det här patientsäkerheten?

– Nej, det kan jag inte säga att det gör. Vi har inte haft några medicinska avvikelser på grund av högt patienttryck, säger Andreas Herbst.

Även i övriga Skåne är det fullt på förlossningsavdelningarna. På Skånes universitetssjukhus i Lund hade man intagningsstopp på förlossningen igår morse. På Helsingborgs lasarett är platserna på BB och förlossningsavdelningen oftast fullbelagda och på Centralsjukhuset i Kristianstad var alla rum upptagna under förra helgen.

Platsbristen beror på att det föds allt fler barn i Skåne. Bara i Malmö var ökningen 15 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året och enligt Andreas Herbst behöver man utöka antalet platser.

– Inte minst på BB, alltså för eftervård. Det märker vi nu för det är oftast där det blir fullt först, säger han.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se