Läxfria skolor minskar segregationen

–Vänsterpartiet i Malmö vill införa en läxfri grundskola. Hemuppgifter ökar segregationen i samhället. De elever som har högutbildade föräldrar har en otrolig fördel. De får en helt annan hjälp med läxläsningen och på så vis skapas orättvisa. Ungarna måste ha rätt till en fritid där de kan vara barn. Man lär sig mycket genom att få lov att vara barn också, säger Anneli Philipson, kommunalråd vänsterpartiet.

– Många lärare jag träffar säger att de redan slutat med läxor. De har redan sett det felaktiga i systemet. Men kan inte läxläsning ses som en förberedelse inför arbetslivet eller vidare studier? Där bygger ju mycket av inlärningen på självstudier, säger Anneli Philipson.

Anneli Philipson vill att det ska skapas en debatt om de pedagogiska metoder som finns idag. Hon tycker att man kan göra sig fri från gamla idéer och mönster.

– Jag tycker inte man ska se grundskolan som en fabrik där man producerar arbetskraft. Det måste ligga ett värde i själva lärandet också, säger Anneli Philipson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".