Mattias Thylander från Trelleborgs FF vrider sig av smärtor efter knäskada. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
SKÅNE

Korsband opereras i onödan

En ny studie från Lunds universitet visar att 60 procent av alla korsbandsoperationer kanske är helt i onödan då man kan behandla dessa med endast rehabilitering.

 – Uppfattningen internationellt är att om man vill tillbaka till ett aktivt liv så måste man opereras för korsbandsskador, säger Richard Frobell som är medicinedoktor och forskare vid Lunds Universitet. Vi har jämfört operation och rehabilitering på ett kontrollerat sätt och sett att endast 40 procent behövde opereras för att man ska bli lika frisk som i en grupp där alla opererats.

Studien är ett samarbete mellan Helsingborgs Lasarett och Skånes universitetssjukhus i Lund.

121 patienter mellan 18 och 35 år med en akut främre korsbandsskada i ett tidigare friskt knä deltog i undersökningen.

Forskargruppens undersökning visar att rehabilitering hos erfarna sjukgymnaster ger samma resultat som operation för mer än hälften av individerna.

– Om man tittar på antalet besök hos sjukgymnasterna så har dom som inte opererats färre besök än dom som opererats vilket talar för att det egentligen går fortare att inte opereras än att opereras, säger Richard Frobell.

En operation innebär en kostnad och kanske en förlängd sjukskrivning men även en operationsrisk som patienten skulle kunna undvika med att börja med rehabilitering.

– Det finns både pengar att spara här men även operationsplats, avslutar Richard Frobell.

Carolina Svensson
carolina.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista