För få studenter tvingar högskolan att spara

Lunds Tekniska Högskola kan tvingas säga upp personal på Ingenjörshögskolan i Helsingborg.

För få studenter söker sig till utbildningarna och under förra året gick verksamheten i Helsingborg med 10 miljoner i förlust. Nu måste högskolan spara och det kan leda till uppsägningar.

- Det betyder att vi troligtvis flyttar över vissa lärare till Lund men i slutändan betyder det också att vi även kommer att pensionera och säga upp några personer. Hur många det är, kan jag inte berätta, säger Gunilla Jönson rektor för Lunds tekniska högskola, LTH.

Redan i slutet av 2002 hade LTH:s ingengörsutbildning i Helsingborg stora ekonomiska bekymmer. Den gången sa rektorn på LTH, Gunilla Jönson, att hela högskolans verksamhet var hotad om inte underskottet i Helsingborg minskades. Det ledde till att Ingenjörshögskolan i Helsingborg fick ett sparbeting på 10 miljoner för våren 2003. Men Helsingborg har inte lyckades inte spara så mycket och nu kommer alltså ett nytt sparpaket på ytterligare tio miljoner.

Vad är det som säger att ni lyckas spara de här tio miljonerna nu som ni inte lyckades spara under förra året?

– Ja, det är ju en absolut nödvändighet och det har vi gått igenom mycket noggrant i detaljer. Det fanns kanske en optimism förut att man skulle klara och få en större rekrytering. Nu fick vi inte det och då får vi ta konsekvenserna, säger Gunilla Jönsson.

För studenterna betyder nedskärningarna minskad valfrihet och att de kan tvingas resa till Malmö eller Lund för att läsa vissa kurser.

– De två första åren hoppas vi att kunna erbjuda basprogrammet i Helsingborg. Vill man ha ett större utbud av kurser för att komplettera så kan man hämta dessa kurser i Malmö, Lund eller i Kristianstad, säger Gunilla Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista