Klotter i Malmö kostar 1,2 miljoner per år

Sedan mitten av 90-talet har antalet anmälda klotterbrott tredubblats i Sverige. Och i Malmö kostade saneringen av klottret 1,2 miljoner kronor förra året. Ungefär en fjärdedel av Malmö stads vandaliseringskostnader går åt till att ta bort klotter. Drygt en miljon kronor kostar det att få rent nedsprayade fastigheter, tunnlar, fontäner och statyer.

Nils-Inge Holmberg, som är drifts- och miljöchef på företaget Klottrets Fiende och som ansvarar för att ta bort klottret, säger att Malmö upplevs som en relativt ren stad.

– Det beror inte på att det finns färre människor som klottrar, snarare handlar det om att medvetenheten om klotter har ökat och att Malmö stad satsar på klottersanering, säger han.

Företaget Klottrets Fiende tvättar bort klotter från två till tre mil fasad i Skåne varje år och även om det nu är mindre klotter på gatorna så ligger de ständigt steget efter berättar Nils-Inge Holmberg.

– Klottrarna har ständigt nya kemikalier som försvårar vårt jobb, men idag kan vi ta bort 98 procent av allt klotter, berättar han. Region Skåne ska ta över ambulansverksamheten från Malmö och Helsingborgs kommuner. Regeringsrätten har nyligen slagit fast att kommunerna i nuläget inte får driva ambulansverksamhet. Så nu ska mellan 150 och 200 anställda och ambulansfordonen över i Region Skånes regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".