Utskrivna mediciner ska kunna granskas

I ett brev till regeringen tänker ordföranden för Läkemedelsrådet i Region Skåne, Ola Ohlsson, kräva en ändring i sekretesslagen. Han tycker att den personliga integriteten ska få stryka på foten till fördel för säkrare läkemedelshantering. Han vill att sjukvården ska få insyn i vilka läkemedel som lämnas ut från apoteket. 

Idag har inte sjukvården tillgång till apotekets register om vilka läkemedel som har lämnats ut till patienterna. Det medför att en patient kan få samma preparat utskrivet av flera läkare. Det kan ge överdoser och i värsta fall leda till dödsfall.

Det går dessutom inte att upptäcka läkemedelsmissbruk. För det sätter sekretesslagen stopp för. Det finns ett nytt lagförslag som presenterades i juni i fjol, men det ger fortfarande inte läkarna och sjukvården insyn i apotekets register. Informationen kommer istället att lämnas till socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".