Antalet närpolisområden minskas

Det blir färre närpolisområden i Skåne till hösten. De 38 områden som finns idag skall slås ihop till 14. Det beslutade länspolisstyrelsen igår.

- De små enheterna var för känsliga. Det räckte att en person var sjuk och att en var på utbildning så hade du inte längre en fungerande polis, säger Holger Radner, polisområdeschef i mellersta Skåne, och ansvarig för utredningen som ligger bakom beslutet.

Förhoppningen från Polisstyrelsens sida är att man trots förändringarna ska slippa att behöva placera om personal. Och även i framtiden kommer varje Skånsk kommun att ha ett poliskontor, och de flesta anställda stannar kvar på samma tjänstgöringsort.

- Vårt mål är att inte flytta några klädskåp. Det här är snarare en fråga om att styra upp administrationen, säger Holger Radner.

38 områden blir alltså 14. I till exempel Malmö kommer man få tre områden istället för dagens fem. Men det är i Södra Skåne som man varit kritisk mot förslaget. Hela sydöstra Skåne det vill säga Tomelilla, Skurup, Ystad, Sjöbo och Simrishamn blir ett enda närpolisområde. Något som inte är så populärt i Simrishamn och Tomelilla.

- Den fara vi ser är ju att man får ett stort område att täcka och att man då inte får någon nära kontakt med våra kommuninvånare, säger Christer Akej (m), kommunalråd i Simrishamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista