Regeringen vill stoppa kommersiell närradio

Regeringen vill stoppa kommersialiseringen av närradion. I en Lagrådsremiss skriver kulturminister Marita Ulvskog att kraven på vem som ska få sända närradio ska skärpas. Det här kan påverka de skånska kommersiella närradiostationerna och speciellt Radio Vinyl.

Radio Vinyl är en är kommersiell radiostation som sänder från närradiofrekvenser. Men när närradion börjad sändas i Sverige 1979, var det inte tänkt att den skulle användas av kommersiella krafter. Det var istället tänkt att olika intresseorganisationer skulle få en chans att föra ut sitt budskap i etern.

För att komma runt det här så bildade de kommersiella kanalerna föreningar i de kommuner de ville sända från, i Radio vinyls fall i Kävlinge och Svedala.

Fördelen med att sända som närradio i stället för som vanlig kommersiell radio är att man slipper betala dyra koncessionsavgifter och på så vis kan man konkurrera med billigare reklam tid. Men nu vill regeringen få ett slut på det här.

För att få sända närradio i framtiden måste föreningens lokal, studio och kansli ligga i kommunen de sänder från. Vinyl sänder från Svedala och Kävlinge. Men alla sändningar görs idag på Bonniers Radio i Malmö. Men Radio Vinyls ordförande, Robert Persson, tror att det här inte ska bli några större problem för kanalen.

– Om det krävs så flyttar vi väl ut en studio till Svedala, säger han.

Men han förstår att regeringen är ute efter att stoppa den kommersiella närradion och det innebär att stationen skulle tvingas betala en koncessionsavgift.

– Vi välkomnar en koncessionsavgift, men det måste hållas på en rimlig nivå, säger Robert Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".