56 tjänster försvinner på Malmöoperan

Malmö opera- och musikteater minskar personalen med 56 tjänster eller nästan 20 procent av den fasta personalen. Det står klart sedan en enig styrelse på tisdagen klubbade sparförslaget, som kritiserats hårt av teaterförbundet. Kvar på teatern blir 215 fast anställda.

I framtiden betyder nedskärningarna färre föreställningar och inte lika personalkrävande scenografi.

- Att göra tunga scenografier som kräver mycket mankraft för att flytta runt, det kommer vi att få se mindre av. Den sortens uppsättning där man söker tekniska lösningar har vi redan sett på den här scenen, de har funnits tidigare också. Det är inte alltid så att vi har haft uppsättningar som har krävt stor bemanning, säger Lars Tibell, operachef.

Konstnärliga kollektiv värnas
Ledningen väljer att i så lång utsträckning som möjligt skona de konstnärliga kollektiven. Orkestern minskas med fem tjänster, kören med fyra.

Halvering av scenpersonal
Störst nedskärningar blir det istället på den tekniska sidan och framförallt personalen som arbetar under föreställningarna. Den nästintill halveras.

– Det kommer få konsekvenser för den sceniska framställningen. Höstens uppsättning av Turandot skulle man inte driva med det förslag till bemanning som man nu har lagt fram, säger Fredric Johansson, ordförande i teaterförbundets avdelning 21 vid Malmö opera- och musikteater.

Vad är det för typ av teater man får kvar då?
– Man kommer inte att kunna göra lika mycket i scenbilden, mindre storslaget, skiftena kommer påverkas, det blir en mindre levande teater som presenteras, säger Fredric Johansson.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista