Statens energimyndighet drar sig ur Lunds varmvattenprojekt

Statens energimyndighet drar sig ur geotermiprojektet i Lund och därmed får Lunds energi och Lunds tekniska högskola klara finansieringen på egen hand.

Orsaken är att man numer använder konventionella metoder i sökandet efter varmvatten i betydligt grundare borrhål än tidigare.

– Det har ingen betydelse för fortsättningen för vi hade faktiskt inte räknat med att få ytterligare bidrag eftersom det nu är ett konventionellt projekt, säger Nils-Ove Rasmusson, tillförordnad VD på Lunds energi.

Från början handlade geotermiprojektet i Lund om att leta efter kokhett vatten på 3 500 meters djup, men då det misslyckades har man i stället satsat på grundare borrhål där man med konventionell teknik ska utvinna fyrtiogradigt varmvatten. Vid årsskiftet är det tänkt att anläggningen ska tas i bruk.

Många miljoner kronor har investerats i geotermiprojektet. Framöver räknar man med att det kommer att kosta 233 miljoner kronor. Nils-Ove Rasmusson på Lunds Energi räknar med att investeringarna ska vara betalda om sex år eftersom kostnaden för projektet blir lägre än vid alternativ produktion.

Reporter: Anna Hanspers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".