1 av 4
Foto: Anna Hanspers/SR
2 av 4
Konstnären Lars Vilks håller tal på Nimis 30-årsdag. Foto: Anna Hanspers/SR
3 av 4
Kajsa Wide och sonen Morris var några av besökarna vid nimis på lördagen. Foto: Anna Hanspers/SR
4 av 4
Foto: Anna Hanspers/SR
Höganäs

Nimis firar 30 år

I går fyllde konstnären Lars Vilks skapelse Nimis 30 år. Och många som tog sig fram längs den ganska besvärliga promenaden över Kullaberg för att fira skulpturen.

– Det här är vårt favoritställe och idag är vi här för att Nimis fyller 30 år, säger besökaren Kajsa Wide.

Stämningen var närmast uppsluppen och lite högtidlig med tal och diverse omröstningar. En ung besökare på väg ner utbrast: "Det här är byggt av en man – det kan man kalla manpower"

Och utan Lars Vilks olagliga träkonstruktioner hade det nog varit ännu svårare för besökarna att ta sig ner till den otillgängliga och steniga stranden där Nimis tronar upp sig i bakgrunden.

– Det är kanske lite mer folk idag men det är inte ovanligt att det är så här när vädret är perfekt för en utflykt, sa Lars Vilks.

Det var för 30 år sedan som Lars Vilks började spika ihop drivved på platsen och när drivveden hade tagit slut började han bära ner trävirket han har behövt. Men det har varit ett minst sagt omstritt projekt och det har varit många turer, rättsprocesser och Vilkska krumelurer för att kringgå förbudet att bygga i ett naturreservat.

– Det här blev ju inte något förrän det uppstod en reaktion, säger han.

Lars Vilks har för avsikt att fortsätta med projektet i 20 år till, och sista juli 2030 ska det bli final. Tills dess är det underhåll som gäller för hans del.

– Det kräver rätt mycket för att det inte ska förfalla, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista