Avsaknad av fritidsgård driver ungdomar till grannstadsdel

Sedan fritidsgården i Lindeborg i Malmö lades ner har många av ungdomarna börjat söka sig tvärts över staden ända bort till fritidsgården i Bunkeflostand.

Det var för drygt ett halvår sedan som fritidsgården i Lindeborg stängde och nästan omedelbart märkte fritidsledarna på Ängslättsgårdens fritidsgård i Bunkeflostrand en ökning av Lindeborgsungdomar.

– Ungdomarna från Lindeborg började komma hit strax innan jul och efter det har det blivit fler och fler, säger Johan Ågren, fritidsledare på Ängslättsgårdens fritidsgård i Bunkeflostrand.

Och nu har ni snart nått gränsen för vad ni kan ta emot?
– Ja, det har ju skett en ökning sedan hösten och snart blir det ju frågan om vi kan ha kvar ungdomarna från Lindeborg eller är det bara ungdomarna från Bunkeflostrand som kan vara här, säger Stefan Fornestedt, även han fritidsledare på Ängslättsgårdens fritidsgård i Bunkeflostrand.

Får åka långt
Fritidsledarna i Bunkeflostrand är mest upprörda över att Lindeborgsungdomarna tvingas åka långa sträckor för att ha någonstans att vara. Lindeborg tillhör Hyllie stadsdel och där har alla utom en mindre föreningsdriven fritidsgård lagts ner av ekonomiska skäl. Och kvar att erbjuda är i stort sett föreningslivet.

– Jag hoppas och tror att det breda föreningsliv som finns i Hyllie med över hundra föreningar kan suga upp en del ungdomar men alla passar naturligtvis inte in i fotboll, schack och frimärksklubben, säger Freddie Åkerblom, ordförande i stadsdelsnämnden i Hyllie.

När man nu ser att det blir så här att ungdomarna tvärs över staden för att kunna gå på en fritidsgård, var det då inte fel att lägga ner de ni hade?
– För närvarande har Hyllie en väldigt ansträngd budget och då innebär det att vi har varit nödsakade att ta det här mindre bra beslutet, säger Freddie Åkerblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".