LKF tror på minskad bostadsbrist genom samarbete

Bostadsbristen breder ut sig i Skåne men nu öppnar VD:n för Lunds kommunalägda fastighetsbolag LKF dörren för ökat samarbete med fastighetsbolag i andra kommuner för att lösa problemet.

– Jag tycker det är ett gemensamt ansvar för de kommunägda bolagen i Skåne att tillgodose bostadsbehovet. Ett sätt är kanske att hjälpas åt, även över kommungränserna, säger Börje Svensson, VD, LKF.

Trots att det enligt Boverket råder bostadsbrist i majoriteten av de skånska kommunerna drar sig fortfarande vissa kommuner för att bygga nya hyreshus.

Orsaken kan i vissa fall vara svag ekonomi i bostadsbolagen eller att kommunerna inte vill riskera att stå med tomma lägenheter om inflyttningen plötsligt mattas av.

Därför tycker LKF:s VD att de allmännyttiga bostadsbolagen i kommunerna borde samarbeta mer för att öka byggandet i regionen.

– Om det visar sig att det finns, vilket det sannolikt gör, ett behov även i kommuner där det egna bostadsbolaget inte har de ekonomiska förutsättningarna att göra något själv, då är det kanske viktigt att fundera på hur det kan gå att lösa i alla fall, säger Börje Svensson.

Enligt kommunallagen får inte ett kommunalt bostadsbolag bygga i andra kommuner än den egna. Men det behöver inte vara ett hinder för samarbete.

– I Lund finns det ju ett gemensamt ägande på energisidan, Lunds Energi finns ju både i Lomma och Lunds kommun, säger Börje Svensson.

Så det skulle kunna stå som exempel även för bostadsbolag?

– Det borde inte vara omöjligt, nej, säger Börje Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".