Arbetslösa scentekniker kan få jobb på Det Konglige

De scentekniker som nu förlorar jobbet på Malmö opera och musikteater har goda möjligheter att få jobb i Köpenhamn. Det Kongelige Teaters nya operahus i Köpenhamn, som öppnar i början på nästa år, kommer att behöva minst 20 scentekniker.

Det är så många att man måste söka personal i hela Öresundsregionen.

- Det råder inget tvivel om att det blir en stor utmaning att finna så många scentekniker på en gång, säger Gitte Mandrup, personalutvecklingschef på Det Kongelige Teater.

Teatern kommer att söka scentekniker både till det nya operahuset och till den gamla scenen. Att det blir lediga tjänster på scenen vid Kongens nytorv beror på delar av dess nuvarande personal flyttas över till det nya operahuset.

Teatern söker alltså personer som vill jobba med den gamla scentekniken men också de som har kompetensen för den nya toppmoderna scenen, och svensk personal är intressant.

- Man ska hålla ögonen öppna när vi börjar annonsera på hemsidan. Rekryteringen startar i sommar.

När det gäller andra personalgrupper är det oklart i vilken omfattning man behöver anställa nytt. Den konstnärliga sidan kommer att utökas successivt under de närmast fyra åren.

- Det kommer att behövas andra personalgrupper, men inte lika många som scentekniker, säger Mandrup.

I veckan blev det klart att Malmö opera och musikteater minskar sin personal med 55 tjänster. Störst nedskärningar blir det på den tekniska sidan.

david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista