Skåne/Sverige

Borgerlig oenighet om gasutvinning

Intresset för olja och gasutvinning ökar i Sverige. Och de rödgröna partierna vill ändra på minerallagen för att sätta stopp för storskalig utvinning i Sverige. Men på den borgerliga sidan är partierna oeniga.

Bland de borgliga partierna vill Centerpartiet och Kristdemokraterna se över minerallagen för att ge mer makt i beslutsprocessen åt kommuner och fastighetsägare när det gäller utvinning av olja, gas och andra mineraler. Moderaterna och Folkpartiet anser att lagen är bra som den är. Det visar Ekots enkät till samtliga riksdagspartier.

– Var har en väldigt strikt lagstiftning för att utvinna olja och gas och vi tycker att den fungerar bra i dagsläget, säger Tomas Tobé som är Moderaternas näringspolitiske talesperson.

I samband med stigande råvarupriser så har intresset för olje- och gasutvinning ökat markant i Sverige sedan 2007. I dag finns det 23 tillstånd för provborrningar runt om i landet.

I Skåne har Shell just avslutat provborrningar efter gas i Sjöbo, Hörby och Tomelilla kommun. Men diskussionerna om Shells aktviteter har varit heta i kommunerna.

– Provborrning för att kanske utvinna fossil gas är inte alls den naturprofil som vi har i Tomelilla kommun. Det stämmer inte heller med de klimatmål som EU, Sverige och Region Skåne har, och som vi också arbetar efter, säger Margith Svensson (M), kommunalråd i Tomelilla.

Från centralt håll ser Moderaterna i stället fördelar med mer gasutvinning i Sverige.

– Är det som så att vi skulle få en ökad utvinning av gas så är det så klart att det skulle kunna innebära bättre möjligheter för industrin och fler jobb, säger Tomas Tobé.

Frågan om kommunernas möjlighet att sätta stopp för eventuell gasutvinning har också väckts i Skåne. I dag kan kommunerna lägga in veto när det gäller vindkraftsetablering och uranbrytning men när det gäller olja och gas så är de maktlösa under länstyrelse, myndigheter och regering enligt minerallagen.

Men att ge kommunerna vetorätt även för olja och gas, det är det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet bland riksdagspartierna som kan tänka sig, enligt Ekots enkät.

Malin Olofsson Odd Clausen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista