Tusentals skånska nolltaxerare specialgranskas

Skattemyndigheten vill nu komma åt bidragsfusket i Skåne. I ett särskilt projekt granskas omkring 3 000 nolltaxerare i länet.

– Det här är viktigt, många av de här fuskarna slår undan benen för ärliga företagare, säger Lars-Göran Lantz, sektionschef vid skattekontoret i Simrishamn som driver projektet.

Unikt projekt
Det unika med projektet är att flera myndigheter hjälps åt för att komma åt fusket. Skattemyndigheten samarbetar bland annat med, försäkringskassan, bilregistret, kommunerna, kronofogden och polisen. Och det kan behövas det finns många sätt att fuska på.

– Man skriver sig utomlands men bor ändå i Sverige eller så låtsas folk vara skilda för att få dubbla bostadsbidrag och så vidare, säger Lars-Göran Lantz

Också bortförklaringarna är många.

– De säger att de lever på gåvor eller på travvinster. Men det måste de kunna visa upp papper på i så fall för att det ska vara okej, säger Lars-Göran Lantz.

Fyra heltidsanställda granskar
På skattekontoret i Simrishamn satsar man stort på det här projektet. Fyra anställda jobbar på heltid med att granska nolltaxerarna. Lars-Göran Lantz tror att man kan dra in en hel del pengar på det här viset.

– Det kan bli en hel del, hur mycket återstår att se, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".