Personräknare håller koll på Malmöborna

Nu kommer Malmö stad att få bättre koll på var människor rör sig i centrum. Elektroniska personräknare har placerats ut på strategiska platser för att se vilka stråk besökare väljer.

Björn Bergman är vd för Malmö Citysamverkan, som är ett samarbete mellan Malmö Stad, cityhandlarna och fastighetsägarna.

- Vi tror att det är viktigt att ha fakta när vi tittar på utvecklingen av Malmö, så att vi kan se om trenden är på väg åt rätt håll. Vi vill se om kampanjer vi har genererar fler besökare och hur handlarnas omsättning hänger ihop med antalet besökare.

Dessutom vill man få bättre kunskap om var och när det kan behövas fler poliser och var man behöver satsa på renhållningen.

Själva mätaren är en liten vit dosa som sitter högt upp på husväggarna på ett antal platser i centrum. Den skickar ut en signal över gatan som märker av om något passerar och avgör på föremålets storlek om det är en människa.

Det är vanligt att affärer och köpcenter mäter hur många som går in, men Malmö Stad är först i Sverige med att mäta hur många som rör sig i hela stadskärnan. Området som berörs sträcker sig från Stortorget till Triangeln.

linnea.mattisson@sr.se

linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".