Förmögenehetsskatt retar Svenskt näringsliv

Skåneföretagen drabbas särskilt hårt om inte förmögenhetsskatten slopas. Det hävdar Svenskt näringsliv som idag samlade en grupp företagare för att samtala om tillväxtpolitiken.

Under ledning av Gertrud Bohlin som är Svenskt näringslivs regionchef i Skåne förde skåneföretagarna en diskussion kring de föreslagna förändringarna av förmögenhetsbeskattningen. Och Gertrud Bohlin kräver att förmögenhetsskatten tas bort helt.

– För att det kapital som frigörs vid exempelvis de generationsskiften vi ser framöver inte ska lämna landet utan stanna kvar här och arbeta i nya företag och att en del av de skånska pengar som redan har flyttat ut ska komma tillbaka, säger hon.

Mötet hölls med anledning av att egendomsskattekommittén i dag presenterade sitt förslag på förändringar av skatterna. I korthet går förslaget ut på att förmögenhetsskatten ska halveras samtidigt som även aktier på börsens så kallade O-lista nu ska räknas med i förmögenheten. På den listan finns framför allt nya bolag i stark tillväxt.

Förmögenhetsskatten har länge retat företagarorganisationer som Svenskt näringsliv eftersom de anser att skatten missgynnar svenskt kapital. Och att man nu ska börja betala skatt även på aktier i små tillväxtbolag som ofta går med förlust är direkt tillväxtfientligt och slår särskilt hårt mot tillväxtregionen Skåne, enligt Christer Fåhreus som är grundare av IT-bolaget Anoto i Lund.

– Det här är bolag som i många fall går med förlust, de har ingen aktieutdelning. Så ägarna i de här bolagen har ingen kapitalintäkt som motsvarar skatten. Det finns bara ett sätt för det stora flertalet och det är att sälja aktier, säger han.

Men är det inte bara gnäll från rika människor?

– Nej, det är det absolut inte. Vi har till exempel Dan Olofsson som har startat Sigma här nere. Han har räknat ut att om det här förslaget går igenom blir han tvungen att sälja delar av sitt innehav i bolaget för att kunna betala förmögenhetsskatten, säger Gertrud Bohlin.

olof.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".