Hälften av privatisterna kuggas

Mer än hälften av dom som kör upp privat kuggas vid förarprovet. Bara 40 procent av privatisterna klarar uppkörningen och får B-körkort. Av dem som är anmälda via en trafikskola så klarar 69 procent körprovet. Det visar siffror för år 2003 som innefattar körprov gjorda i Kristianstad, Hässleholm och Simrishamn.

Totalt gjordes det 4645 körprov i Kristianstad, Hässleholm och Simrishamn år 2003. Av dom var det 1326 personer som anmälde sig privat och 3319 som anmälde sig via en trafikskola. Det är bara 4 av 10 som klarar körprovet av dom som anmäler sig privat. Bland körskoleeleverna är det 7 av 10. Ungefär samma siffror gäller på teoridelen, det såkallade kunskapsprovet.

Per Svensson menar att det är ett arbetsmiljöproblem när personer misslyckas med proven. Han säger att det blir allt vanligare att personer som inte klarar körprovet och gång på gång får ett nej hotar trafikinspektörerna. Det handlar om muntliga hot, påtryckningar och fysiskt våld. Per Svensson säger att man nu jobbar aktivt för att förebygga det ökade våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".