Skrotbil kan ge fängelse

Om du dumpar din gamla skrotbil i naturen gör du dig skyldig till ett miljöbrott som kan leda till böter - och i grövre fall fängelsestraff. Hittills har få ingripanden gjorts mot miljösyndarna men från och med idag blir det ändring på det. Skåne är ett av de första länen som går ut med hårdare tag mot skrotbilsägarna.

2002 avslutade Håll Sverige Rent sin förra kampanj för insamling av skrotbilar. Då fick man in omkring 90 000 bilar men tipsen om dumpade fordon fortsätter att strömma in och man uppskattar att det står 350 000 övergivna skrotbilar i naturen idag. Lars Alm är kampanjansvarig på Håll Sverige Rent.

För varje skrotbil som blir tillvaratagen idag kostar det kommunerna mellan 3 och 5000 kronor men ytterst få får stå till svars för sitt brott.  Nu vill man uppmärksamma problemet genom att göra brottet mer kännbart för miljöboven säger Malmös överåklagare Sven-Erik Alhem. 

De straff som kan utdelas för miljöbrott är böter, villkorlig dom och fängelse upp till sex år vid grövre fall och det gäller även dem som har skrotbilar hemma på sin egen gård.Både japaner och helsingborgare skulle i så fall vara välkomna på boendet. Och personal från båda länderna skulle finnas där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista