Turning Torso blir tredimensionell

Turning Torso som just nu byggs i Västra hamnen i Malmö blir det första bostadshuset i Sverige som delas upp i flera delar. En ny lag om tredimensionell fastighetsbildning gör nämligen att kontorsdelen kan göras till en egen fastighet.

Lagen trädde i kraft vid årsskiftet, men idén kom upp långt tidigare, säger HSB Malmös affärsutvecklingschef Hans Lindquist.

Genom att göra kontorsdelen till en egen fastighet kan flera problem undvikas för dem som köper de dyra bostadsrätterna i Turning Torso, enligt Hans Lindquist.

Kontorsdelen, de tio nedersta våningarna, kommer nu att ägas av HSB Sundsfastigheter. Och det blir det bolaget som under det närmaste året får försöka hitta hyresgäster till lokalerna som står klara nästa vår. Inga kontrakt är ännu skrivna.

Det skruvade huset Turning Torso består av nio kuber om fem våningar var, och frågan är förstås om det kan bli aktuellt att dela det i fler delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".