Farligt gods inte så farligt

På 100 år har inte ett enda människoliv gått till spillo i Sverige till följd av farliga godstransporter på järnväg. Men de som bor längs järnvägarna känner sig ändå inte säkra. En forskningsrapport som presenterades idag ger fler tips på hur man ska motverka det.

Tillsammans med räddningsverket har man finansierat forskningsrapporten som presenterades idag under ett seminarium i Malmö om farligt gods. Idag är den svenska järnvägen är en av de säkraste i Europa men på banverket vill man fortsätta arbeta för en rigorös säkerhet av farliga godstransporter.

I forskningsrapporten kan man bland annat läsa att människor som blivit ordentligt informerade om det farliga gods som passerar i närheten också känner sig säkrare.

Men av omkring 18 miljoner ton farligt gods som transporteras genom Sverige varje år är det bara 2 miljoner som fraktas på järnväg och det tycker Green Cargos trafiksäkerhetschef Håkan Sjöström tycker borde förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista