Skåne

Regionen tillåter fler hörapparater

Vid årsskiftet införs fritt val av hörapparater. Det har femklövern i Region Skåne beslutat. Cirka två miljoner kommer det att kosta för Region Skåne om 25 procent väljer det nya systemet.

– Vi har haft audionommottagningar runt om i Skåne sedan ett par år tillbaka. Tidigare kunde vi bara erbjuda det upphandlade sortimentet men nu ska våra audionommottagningar kunna erbjuda ett större sortiment, säger Christer Sörliden (FP), habiliterings- och hjälpmedelsnämndens ordförande.

Tidigare fick man i behov av hörapparat välja från ett begränsat sortiment, men från och med den 1 januari 2011 ska man kunna välja hörapparat tillsammans med sin audionom utifrån sina egna behov.

– Har man ett behov av en mellanapparat, men önskan om en mer avancerad apparat ska man kunna få det, idag kan man inte det, säger Christer Sörliden. Man får ett bidrag som täcker den rekommenderade hörapparaten, men sedan får man själv betala mellanskillnaden om man vill ha en mer avancerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista