Malmö

Sten Andersson har avlidit

En av Sverigedemokraternas mest kända politiker, Sten Andersson från Malmö, har avlidit. Han blev först känd som Kockumsarbetaren som blev moderat riksdagsledamot, och bytte sedan parti till Sverigedemokraterna.

Dödsfallet bekräftas av Sverigedemokraternas ordförande i Malmö Lars-Johan Hallgren som säger att Sten Andersson haft stor betydelse för partiet.

– Han har betytt väldigt mycket, Han hade gediget kunnande och erfarenhet efter sina år som riksdagsledamot. Han har tillfört oss mycket och vi kommer att sakna hans kompetens och erfarenhet, men jag hoppas att vi på något vis ska kunna kompensera för det ändå, säger Lars-Johan Hallgren.

Sten Andersson, född 1943, var moderat riksdagsledamot från 1983 -2001, men hoppade under uppmärksammade former av till Sverigedemokraterna 2002.

2006 fick Sverigedemokraterna 7,5 procent av rösterna i kommunvalet i Malmö och Sten Andersson blev då partiets oppositionskommunalråd. Sten Andersson fick många personröster i det senaste valet, men Lars-Johan Hallgren tror inte att hans bortgång kommer att påverka resultatet i årets val.

– Sten var en stor personlighet, duktig politiker och välkänd. Men jag tror att folk i första hand röstar på parti och sedan i andra hand på den företrädare som de tycker är bäst på att föra politiken.

Så du tror inte att ni kommer förlora röster på det här?

– Nej, det tror jag inte vi kommer göra, säger Lars-Johan Hallgren.

David Rasmusson

david.rasmusson@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista