Habo soptipp blir grönområde

Det ska gå att bygga bostäder ovanpå delar av Habo gamla deponiområde i Lomma hamn. Det säger man i en miljöutredning av området som presenterades idag. Men det är inte helt okomplicerat att bygga på en gammal tipp. Fortfarande lever den organiska massan under jorden.

Det område av den gamla tippen som innehåller dött, så kallat inert, avfall med schakt- och muddermassor och asbest från rivningshus behöver enligt utredningen bara täckas över med jord. Då ska marken vara godkänd för att bygga bostadshus på i det hamnnära området. Något annat tycker inte Lars Bevmo som har gjort utredningen för Sweco Viak att man behöver åtgärda.

Den större delen av tippområdet innehåller över 25 år gammalt hushållsavfall. Därifrån läcker lakvatten ut i Höjeå och Öresund, men enligt prover är föroreningarna bara en tusendel av vad som redan finns i vattnet. Det största hindret för att exploatera området är att marken är instabilt att bygga på och dessutom bildas metangas under tippen. Den är inte giftig i sig men i rätt blandning med syre kan den bli explosiv säger Lars Bevmo.

På Lomma kommun planerar man framför allt ett grönområde ovanpå hushållsavfallet men man får vänta med den planerade idrottsarenan, säger Bo Selmer, kommunstyrelsens miljöutredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista