Stor överkapacitet inom lågprisflyget

Var tredje flygstol mellan Malmö och Stockholm är tom. Överkapaciteten på sträckan förstärktes ytterligare när lågprisbolaget FlyMe startade för en månad sedan.

– Vi räknar med att vi har en överkapacitet på 50 procent. Det bjuds ut alldeles för många stolar för att det skall vara lönsamt för bolagen just nu, säger Lennart Björk, flygplatschef på Sturups flygplats.

Idag flyger tre bolag på sträckan Sturup-Stockholm, ytterligare fem eller sex flyger från Kastrup. Det har lett till ett priskrig som kan göra det svårt för alla att klara sig.

– Hur många som får plats vet jag inte men från Sturup är det svårt att i ett längre perspektiv motivera att tre operatörer flyger på samma destination. Jag tror att två operatörer är ganska optimalt, säger Lennart Björk.

Stefan Winström som fram till igår var VD för Fly Me Europe är nöjd med första månaden och tror att de har goda chanser att konkurrera.

– Det har gått som vi hade hoppats och förväntat oss. Vi får rätt bra med passagerare. Det är klart att vi känner av att det finns konkurrerande bolag men det hade vi ju räknat med, säger Stefan Winström.

Enligt Malmö Aviations VD Ulf Axelsson har bolaget inte märkt så mycket av den nya konkurrensen som man hade fruktat.

– Den minskning som vi hade i januari och februari har inte ökat i mars nu när FlyMe har börjat flyga, minskningen har varit relativt konstant och den största konkurrensen bland privatresenärerna är nog mellan lågprisbolagen själva, säger Ulf Axelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".