Region Skåne granskar marknadsföring av medicin

Region Skånes revisorer ska granska läkarnas kontakter med läkemedelsbolagen. Läkarna får information och i vissa fall fortbildning som är organiserad och finansierad av läkemedelsbolagen och revisorerna vill veta i vilken omfattning.

Enligt Caj Callin som är moderat vice ordförande för Region Skånes revisorer, lägger läkemedelsbolagen ner mycket resurser på att marknadsföra nya produkter direkt mot läkarna. Det finns inga direkta misstankar om att bolagen verkligen får läkarna att välja just deras läkemedel, men man vill ändå granska verksamheten.

- Det har ju förekommit en hel del uppgifter i olika medier om detta och vi vill veta i vilken omfattning det är, säger Callin.

Enligt honom är det stora belopp som läkemedelsbolagen lägger på att fortbilda läkarna. För att kunna diskutera vad läkemedelsbolagen respektive Region Skåne ska betala vill revisorerna först ta reda på hur saker och ting förhåller sig. Därför görs granskningen.

- Det är ett intressant område att diskutera, säger Callin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista