Få ansökningar om friår

I morgon, fredag den förste februari, startar försöket med friår. I Skåne deltar Lunds och Landskrona kommun men hittills har bara 36 personer i Skåne ansökt om att få ta ledigt under ett år med bibehållen a-kassa.
Staffan Hållö är chef på arbetsförmedlingen i Lund. Han tror att den låga ersättningsnivån förklarar varför så få personer har ansökt om friår. - Det har ju varit lite osäkert, åtminstone initialt, så de som ringer frågar ofta vad friåret innebär men när de får reda på att ersättningen är 85 procent av a-kassan och då har de snabbt räknat ut att det är ganska låg ersättning, säger Staffan Hållö. Under ett år ska man få lov att vara hemma under förutsättning att arbetsgivaren säger ja och lyckas hitta en arbetslös person som kan hoppa in. Lund har fått in omkring 30 ansökningar till sina 150 platser och Landskrona har bara fått in sex ansökningar till sina 50 platser. Arbetsförmedlingarna i båda kommunerna uppger att intresset har varit stort och att många hört av sig, men att därifrån ta steget till att lämna in en ansökan verkar steget ha varit långt. - Det är ju något som är rätt nytt och alla regler och villkor för friåret har ju kommit ganska sent så det har ju inte varit någon lång förberedelseprocess, säger Staffan Hållö. Försöket med friår i Lund och Landskrona kommer att pågå fram till 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista