Fler deltidsanställda vill jobba mer

En majoritet av alla anställda i handeln jobbar deltid. Nu startar ett projekt för att hjälpa den som vill att gå upp i anställningsgrad. Det är bland annat Arbetsförmedlingen, Handelsanställdas förbund, Svensk Handel och ABF Malmö som ligger bakom Nätverket Handel Malmö.

I projektet ingår både kartläggning omkring 400 anställda och kompetensutveckling för att göra det lättare för den som idag till exempel jobbar halvtid men skulle vilja gå upp till heltid eller den som har en projektanställning men letar efter en fast tjänst.

De anställda kommer att erbjudas utbildning i bland annat affärsdanska, kundservice, säkerhet och stresshantering.

Hos fackförbundet Handelsanställdas förbund har man länge jobbat mot deltidsarbetslösheten och de otrygga arbetsvillkoren, som man också ser som en viktig jämställdhetsfråga eftersom den allra största delen av de drabbade medlemmarna är kvinnor och Gunilla Johansson, som är ombudsman på förbundet i Malmö ser positivt på projektet. Den första kursen startar i början av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".