Malmös inkomster 289 miljoner lägre

Malmös stads ekonomi fortsätter att gå dåligt. Den senaste prognosen från kommunförbundet visar att skatteintäkterna blir 289 miljoner kronor lägre än vad man hade räknat med.

Orsaken till underskottet är framför allt att inkomsterna och befolkningen inte har ökat i den grad som man hade antagit i budgeten. Man kommer också att behöva betala en högre utjämningsavgift än vad man hade räknat med till andra kommuner för kostnader för Lagen av stöd och service.

Om prognosen blir verklighet betyder det att Malmö inte klarar det lagstadgade kravet på ekonomisk balans vilket skulle betyda att underskottet måste täckas in av kommunen senast i slutet av 2006.

Kommunstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu uttrycker i ett pressmeddelande att han är oroad över utvecklingen och säger att man nu måste ta till kraftfulla åtgärder.Oppositionen, i form av moderaten Thorbjörn Lindqvist menar att arbetslösheten är det största problemet och att man nu måste satsa på att större företag ska etablera sig i Skåne- och Öresundsregionen.

Reporter Anna Gjöres.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".