All cancer uppstår på samma sätt

En viktig pusselbit som kan bidra till cancergåtans lösning har upptäckts av forskare i Lund. I motsats till vad man hittills trott uppstår all cancer på samma sätt.

Forskarna har visat att det är samma mekanism i arvsmassan som startar utvecklingen av en cancersjukdom, och denna nya kunskap kan på sikt leda till en bättre cancerbehandling.

Hittills har forskarna varit överens om att cancer uppstår på två olika sätt: i gruppen blodcancer; lymfkörtelcancer uppstår cancer på grund av ett fel i kromosomerna, i gruppen fasta tumörer, som bröst- och prostatacancer, har man hittills ansett att cancern uppstår på grund av framför allt skador på flera gener.

Men när forskarna i Lund analyserat förändringar i kromosomerna i materialet från 45 000 personer som drabbats av olika former av cancer som man fann att har man funnit att all cancer uppstår på samma sätt:  ett brott i kromosomerna gör att två gener smälter samman och bildar en så kallad fusionsgen som börjar producera ett ämne som startar cancerprocessen.

Eftersom det redan finns ett läkemedel som används mot en viss typ av lymfkörtelcancer som orsakas av en särskild fusionsgen, innebär upptäckten i Lund att man skulle kunna ta fram liknande läkemedel mot alla typer av cancer.

Det kommer enligt forskarna att ta lång tid och kosta mycket pengar innan man får fram läkemedel mot samtliga fusionsgener. Hittills har man identifierat 271 stycken, men det finns troligtvis flera tusen. Även om det kommer ta lång tid innan cancerpatienter har nytta av upptäckten, så har den kullkastat den etablerade uppfattningen om hur en cancersjukdom startar och forskningen kan ta en ny inriktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".