PNB i kartellutredning

Ett av de företag som Konkurrensverket misstänker vara indragna i en asfaltkartell är det skånska byggföretaget PNB Asfalt.
På torsdagen medgav byggjätten NCC att de varit inblandade i omfattande kartellbildning. Det skånska byggföretaget har dragits in i kartellhärvan genom att ett företag som PNB köpte förra sommaren misstänks för att tidigare ha ingått i en kartell med NCC. Något som PNB inte kunnat kontrollera, enligt byggherren Percy Nilsson. - Det är sådant man inte kan gå in och kontrollera när man köper ett företag. De som jobbade i företaget då är pensionerade nu så vi kan tyvärr inte göra mycket åt det. Vi har gjort en utredning och kommit fram till att PNB i alla fall inte är inblandade, säger Percy Nilsson. Konkurrensverket började utreda när de fått uppgifter om att asfaltföretag ägnade sig åt kartellbildning. En gryningsräd genomfördes i oktober förra året för att samla in material som skulle kunna styrka misstankarna om att företagen ägnat sig åt anbudssamverkan och marknadsdelning. Ett av de inblandade företagen köptes av Percy Nilssons PNB Asfalt förra året, sommaren 2001. Enligt Konkurrensverket ska företaget bland annat ha kommit överens med NCC om att inte göra några asfaltarbeten i Jönköpings och Östergötlands län. Uppgörelsen ska ha gjorts år 2000, alltså året innan PNB kom in i bilden. Även om PNB nu förekommer i Konkurrensverkets utredning om kartellbildning så är byggherren Percy Nilsson inte orolig. - Nej, jag tycker inte att jag känner mig indragen, för vi har aldrig jobbat med sådant här, utan vi har väl kanske fått det här på oss för någonting som hände för länge sedan och därför känner jag ingen oro, säger Percy Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".