Unik integrationsutbildning ska ge invandrare jobb

Det ska bli enklare för invandrare att ta sig ut på arbetsmarknaden i Hörby. Efter påtryckningar från bland andra den Kosovo-albanska föreningen Shqiponja har man jobbat tillsammans för en utbildning som ska integrera invandrare i samhället.

– Vi vill inte leva på socialbidrag. Det är det sämsta livet man kan leva. Ge folk chansen att komma in på arbetsmarknaden så att de får arbeta, säger Kosovo-Albanska föreningens ordförande Kamer Bytyqi.

Hörby kommuns alla enheter har jobbat ihop med fackföreningar, företagarföreningen i Hörby och Kosovo-albanska föreningen Shqiponja, och har tillsammans lyckats få bidrag på nära sex miljoner kronor från EU och Arbetsmarknadsverket.

Projektet är unikt i Sverige och grunden ska vara individuell utbildning i hur det svenska samhället fungerar när man söker jobb och man ska komplettera de svenska språkkunskaperna. Men många är redan välutbildade.

– Tyvärr är alla deras diplom i deras utbildningar inte godkända. Vi menar att med lite utbildning eller samhällsinformation så kan de här personerna använda sina utbildningar och gå ut på den svenska arbetsmarknaden, säger Kamer Bytyqi.

Tanken är att alla invandrare i Hörby kommun som inte har kommit ut på arbetsmarknaden ska delta i projektet.

– I första skedet handlar det om ett 60-tal och vi siktar på att 40 av dem skall ha fått en anställning eller kommit in på en riktig yrkesrelaterad utbildning, säger Nils Wilséus, projektledare på Hörby kommuns näringslivskontor.

Finns det så många lediga jobb i Hörby?
– Nej, det gör det ju självklart inte men vi har ju möjligheten att söka mellanskåne, vilken kommun som helst runt omkring här. Det viktiga är att vi hittar rätt jobb till rätt man, säger Nils Wilséus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".