Malmö högskolas studentcentrum. Foto: Carolina Svensson/SR
Malmö

Svårt för studenter att hitta bostad

I år ser bostadssituationen bättre ut för Malmö Högskolas studenter än förra året. Högskolan kan erbjuda 500 fler lägenheter i höst. Men det är fortfarande ett problem för de internationella studenterna som sökt sig till en utbildning på egen hand.

– För de internationella studenterna är det speciellt svårt att hyra lägenhet, för har du ingen ekonomisk historia i Sverige eller en borgenär här så måste du betala tre månadshyror i deposition och det är mycket pengar för en student, säger Therese Kinnberg, bostadsadministratör på Malmö Högskola.

I somras fattade regeringen ett beslut om att vissa lärosäten, bland annat Malmö, ska få blockförhyra lägenheter efter årsskiftet, alltså att Malmö högskola hyr lägenheter av en fastighetsägare och sedan hyr ut lägenheterna till studenter som söker utbildningar på egen hand. Det får Malmö högskola inte göra idag.

– Det är allmän bostadsbrist i Malmö och det märks även för studenter, säger Therese Kinnberg.

Malmö Högskola driver även ett projekt där människor runt om i Malmö kan anmäla sig för att hyra ut sin soffa under en kortare period till studenter. Men även kåren på Malmö högskola har öppnat upp ett akutboende på fjärde våningen i kårhuset med ett 50-tal platser för bostadslösa studenter men än så länge är platserna inte fyllda.

- Folk ringer hela tiden och är intresserade och vi har gett Lunds Universitet fem platser för deras studenter som är bostadslösa. Siffran är flexibel, men vi måste prioritera våra studenter, säger Guido Guidos som är kårordförande på Malmö Högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".