Systembolaget drar in personal

Det är inte bara fast anställda i butikerna i Helsingborg som drabbas av Systembolagets tappade försäljning. När Danmark sänkte skatten på alkohol för ett halvt år sedan rasade försäljningen och har inte hämtat sig sedan dess. För att anpassa personalstyrkan tar Systembolaget idag in betydligt mindre extrapersonal och det råder också anställningsstopp.

Hur många timanställda som ska tas in avgörs av varje enskild butik. Systembolagets försäljning i Skåne var i mars månad 16,2 procent lägre än samma månad förra året. Det är ungefär lika stor minskning som det har varit sedan Danmark sänkte sin spritskatt i oktober.

Just nu pågår fackliga förhandlingar om hur många som ska varslas i Helsingborg, men trots att nedgången håller i sig är det i dagsläget inte aktuellt med några andra varsel.

Hur många timanställda som ska tas in avgörs av varje enskild butik, och exakt hur stor minskningen är kan Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista