Malmöborna sköter soporna bättre

Malmöborna håller på att bli renligare. Under 2003 minskade nedskräpningen på återvinningsstationerna med ungefär en femtedel. Dumpade grovsopor har länge varit ett stort problem för återvinningsstationerna, men sedan något år tillbaka har trenden vänt.

Ulla Krohn på förpackningsinsamligen, tror att informationskampanjer kan vara en orsak till minskningen. En annan orsak till minskningen kan vara de sopspanare som Förpackningsinsamlingen började med 2001. Det är pensionerade poliser som har engagerats för att hålla uppsikt över sopförbrytarna. Spaningen har hittills resulterat i 99 polisanmälningar i Skåne. Så sent som i slutet av mars fick en man i Höllviken böta 3000 kronor för att ha lämnat en kasse med plåtburkar intill en container.

Men trots att nedskräpningen alltså minskade med 18% under 2003 ligger malmöborna fortfarande långt efter stockholmarna. Totalt forslades 133,7 ton grovsopor bort från återvinningsstationerna förra året. Det innebär 0,38 kilo per invånare, att jämföra med 0,23 kilo per stockholmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista