Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brev från polisen ska hjälpa föräldrar

Om tonåringar i Helsingör ses i dåligt sällskap på stan, kan deras föräldrar räkna med att få hem ett brev från polisen. I brevet, ett så kallat ”bekymringsbrev”, står det exakt vad tonåringen har gjort och vem de umgåtts med, även om det inte handlar om kriminella handlingar.

- Det är viktigt att få föräldrarna engagerade i ett så tidigt stadium som möjligt. Då kanske vi kan få in barnen på den rätta vägen igen, säger Richo Jensen på Helsingörs närpolis som är ansvarig för projektet

I ett bekymringsbrev kan det till exempel stå så här:
”Er dotter Lena sågs igår av vår polispatrull nere på centralstationen. Hon och tre väninnor till henne sågs i sällskap med en kriminellt belastad Man. Han var dessutom haschpåverkad. Lena själv var inte påverkad men vi ser allvarligt på att unga flickor umgås i de här kretsarna”.

Åtta dagar efter det att föräldrarna fått bekymringsbrevet måste de ringa till polisen som en bekräftelse på att dom läst det.

Med brevet följer också en informationsfolder om hur man som förälder ska tala med sin tonåring om det här. Om ett barn skulle få du mer än tre bekymringsbrev kopplas de sociala myndigheterna in.

Det här ska vara ett sätt för den Danska polisen att arbeta förebyggande mot brottslighet. De tror att om man tidigt engagerar föräldrarna och får barnen att komma ifrån dåligt inflytande så ska de undvika att hamna i kriminalitet senare i livet.

- De föräldrar jag talat med har varit mycket positiva till det här. Men frågan är hur positiva de är om det är deras barn som får ett brev från polisen, säger Richo Jensen.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".