Trelleborg får kritik av revisorer

Trelleborgs kommun saknar ordentlig redovisning för den representation man gör, och får nu kritik av sina revisorer. Dessutom har man gjort fel när man köpt in konsulttjänster utan offentlig upphandling.

Enligt revisorerna har kommunen i hälften av de undersökta representationsärendena inte angett vad representationen gällt, och i 40 procent av fallen finns det inte redovisat vilka som funnits med och ätit och druckit. Totalt rör det representation för 280 000 kronor.

- Det är ju allvarlig kritik som vi får ta itu med och undersöka vidare, säger kommundirektör Rutger Persson.

Revisorerna riktar också kritik mot kommunens sätt att köpa in tjänster av utomstående företag. Där har budet i flera fall gått enbart till ett företag, något som är ett klart brott mot Lagen om offentlig upphandling. För knappt ett år sedan avslöjade Sydsvenska Dagbladet en rad liknande missförhållanden i kommunen, som nu håller på att utredas av åklagare.

- Vad gäller kritiken mot upphandlingarna så har vi bestämt att anställa en speciell inköpssamordnare som ska samla alla inköpen i kommunen så att vi får bättre koll, säger kommundirektör Rutger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".