Första genmodifierade grödan godkänd

Jordbruksverket godkände idag det som kan bli den första genmodifierade grödan som odlas kommersiellt i Sverige. Den genmodifierade potatisen har tagits fram av ett företag i Svalöv och har odlats på försök i tio år.

Gabriella Cahlin, chef för växtodlingsenheten på Jordbruksverket säger att de undersökt alla tänkbara konsekvenser, men inte hittat något att invända, men kräver en omfattande kontroll och övervakning för att potatisen inte ska spridas utanför odlingarna.

För det är inte som mat den ska användas, utan för industriellt bruk. Den potatis som Jordbruksverket godkände idag har nämligen extra mycket stärkelse av en sort som används inom pappersindustrin.

Nu kommer ärendet att skickas vidare till EU-kommissionen där alla medlemsländer ska få säga sitt om potatisen. Och att få potatisen godkänd där tar olika lång tid beroende på vad de andra medlemsländerna har för synpunkter på potatisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".