Konstmuseum i Malmö utreds på nytt

Inom kort kommer frågan om ett nytt konstmuseum i Malmö att utredas igen. Kultur Malmö har reserverat runt en halv miljon i budgeten.

Det är över 10 år sedan den förra utredningen. Men den här gången ska utredningen mer fokusera vilken roll samlingarna har i förhållande till andra museer i regionen.

Frågan om ett nytt konstmuseum och tänkbara lokaliseringar har diskuterats i snart 20 år. Man har den största samlingen av nordisk samtidskonst men idag kan man bara visa en bråkdel. Ett nytt museum kostar någonstans mellan 200 och 300 miljoner kronor.

Tidigare utredningar har till största delen handlat om hur stora ytor ett nytt konstmuseum skulle behöva. Men den här gången vill museichef Göran Christenson mer fokusera på vilken roll samlingarna har i förhållande till andra museer och omvärlden.

- Jag tror att det är väldigt viktigt att finna ut och poängtera vår unika roll och särart i förhållande till andra museer runt om i regionen, nationellt och utanför landets gränser, eftersom vi egentligen är det enda museet i hela norden som har samlat så ensidigt på nordisk samtidskonst, säger Göran Christensson, konstmuseichef i Malmö.

Men är inte problemet att oavsett vad ni kommer fram till så handlar det till syvende och sist om kostnaden för investeringen?

- Ja, naturligtvis är det ett problem men det är också utmaningen här. Jag hoppas att man med hjälp av den här utredningen på ett bra och tydligt sätt skall kunna övertyga politikerna om att det här är en viktig och bra investering, säger Göran Christensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".