Nya larmtelefoner till hotade

Polisen i Skåne kommer att få nya larmtelefoner att dela ut till hotade personer. Den nya larmmobilen är utrustad med satellitnavigering som gör att polisen direkt kan se var ett eventuellt överfall sker.

Polisen har köpt in 100 telefoner till hela Skåne. Göran Wigermo som är inre befäl på polisen i Kristianstad tror att den nya mobilen kommer att betyda mycket för den som känner sig hotad.

Den nya larmmobilen kan den som känner sig hotad bära med sig överallt. När personen trycker på en larmknapp i en nödsituation så går samtalet direkt till ledningscentralen i Malmö. Inom två minuter så ringer en larmoperatör upp och genom satellitnavigering så kan polisen se var den hotade befinner sig.

Mobilen och GPS:en fungerar var som helst i Sverige så även om den hotade är på resande fot så fungerar larmet. Skulle personen till exempel befinna sig på resande fot i Stockholm och kommer i en nödsituation så skickar operatören i Malmö som tar emot larmet en polisbil från Stockholm.

Det var väldigt länge sen som polisen i Kristianstad bytte ut sina larmpaket. Men har väntat på den nya tekniken och därför har man nu bara en fungerande larmtelefon att låna ut. Göran Wigermo ser fram emot fler och modernare telefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".