SEKO varslar om strejk för väg- och bananställda

Fackförbundet Seko har varslat om strejk för runt 200 av sina medlemmar. Strejken gäller anställda inom väg- och banområdet. Om strejken blir av kan flera vägbyggen i framför allt Skåne försenas. Men det är inte lönerna som facket vill gå ut i strejk för.

– Konflikten gäller en principfråga, säger Janne Rudén, förbundsordförande i SEKO.

Principfrågan handlar om fackets krav gentemot arbetsgivarna, i det här fallet Sveriges Byggindustrier, bland annat när det gäller förhandlingsordningen. Facket ogillar den nuvarnde ordningen.

Kör över lokala förhandlare
Facket hävdar att chefer och arbetsledare kör över arbetsplatsernas lokala förhandlare och att medlemmarnas löner sätts så att de kan skapa missnöje och orättvisor.

Strejk drabbar skånska byggen
SEKO har därför varslat 200 av sina medlemmar, varav runt 100 i Skåne, om strejk. Om parterna inte har kommit överens före den 23 april löser bryter strejken ut och kan då försena flera skånska byggen, bland annat tunneln genom Hallandsåsen. Dessutom slås samtliga asfaltverk i Skåne igen, bland annat i Arlöv, Kvidinge och Önnestad. Men än så länge finns det tid för förhandlingar.

– Vi har ju redan nu fått propåer om medling och då får väl det rulla först men det är lagt ett varsel och det är utsatt ett datum till den 23 april och har inget hänt innan dess som gör att vi är överens så utlöses konflikten, säger Janne Rudén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".