Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringslivet vill sänka ersättning för att få ner sjuktal

Publicerat onsdag 14 april 2004 kl 07.08

Försäkringskassan försöker nu tillsammmans med organisationen Svenskt Näringsliv att få bukt med problemet med de höga sjukskrivningstalen. Just nu håller man på att informera arbetsgivare runtom i Skåne om vilka rättigheter och skyldigheter de har när deras anställda är sjukskrivna.

– Jag tycker framför allt att det är viktigt att jobba med attityder, att en sjukfrånvaro och sjukpenning har man för att man är sjuk och det är inte en frånvaroersättning, säger Eleni Cronström, biträdande regionchef, Svenskt Näringsliv i Skåne.

– Det här är ett problem och som vi ser det finns ingen anledning till de kraftigt ökande sjuktalen inom gruppen 18-30 år, fortsätter Eleni Cronström.

Sjukskrivningarna kostade förra året svenska staten ungefär 103 miljarder. Det är nästan en fördubbling sedan 1998.

Vill sänka sjukersättningen
Bara i Skåne kostade sjukskrivningarna under förra året 11 miljarder. På Svenskt näringsliv tror man att den höga sjukfrånvaron hänger hop med en högre sjukersättning. Om folk inte förlorar så mycket på att vara hemma så stannar de hemma. Svenskt näringsliv vill därför att ersättningsnivån skall ligga på 75 istället för de 80 procent som föreslagits.

Viktigt att våga diskutera
Kerstin Andersson på Försäkringskassan tror att det är viktigt att arbetgivare och arbetstagare vågar ta en diskussion om sjukskrivningar.

– Vi försöker ju ta kontakt med alla sjukskrivna så tidigt som möjligt för att föra den här dialogen kring sjukskrivning, vad som är bra med det vad som är bra med deltidssjukskrivning och vilka negativa konsekvenser en längre tids sjukskrivning kan medföra, säger Kerstin Andersson, försäkringskonsult, Försäkringskassan Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".