Vikingsson utlämnad till Sverige

Den skånske affärsmannen Lars Vikingsson som i början av april greps av spansk polis har nu utlämnats till Sverige. Just nu sitter han häktad i Helsingborg och genomgår polisförhör. Lars Vikingsson har under ett antal år varit omstridd på grund av sin förmedling av arbetskraft från Östeuropa.

Lars Vikingsson drev tillsammans med kompanjonen Christian Mark företaget Byggbemanning. Företagets affärsidé gick ut på att förmedla östeuropeiska byggnadsarbetare till olika byggarbetsplatser, framförallt i Skåne. Detta var möjligt eftersom arbetarna sades vara egna företagare med f - skattsedel.

Vikingsson startade senare ensam upp företaget Polite constructions. Ett företag registrerat i Storbritannien. I Polite lät han Litauiska och polska byggarbetare bli Delägare, åtminstone på pappret. Och i och med det räknades de som företagare från ett annat EU- land och kunde arbeta i Sverige utan att söka särskilda tillstånd. Fackförbundet Byggnads blev upprörda och menade att Vikingsson inte gav sina arbetare ordentliga löner. Våren 2003 utförde de blockader mot arbetsplatser där Polites delägare jobbade.

Lars Vikingsson startade även företaget Rent-a-farmer. Upplägget var det samma som i Polite. Men nu var det lantarbetare man kunde hyra istället för byggjobbare. Även det här företaget hade många konflikter med facket, i det här fallet fackförbundet kommunal.

I februari i fjor anhölls Vikingsson i sin frånvaro för eko- och skattebrott i mångmiljonklassen. Och i början av april greps han av spansk polis i sitt gömställe i Spanien. Under påskhelgen utlämnades han av den spanska polisen och befinner sig just nu i Helsingborg, där han genomgår polisförhör. Åklagare Christer Ström på Ekobrottsmyndigheten har åtta dagar på sig att väcka åtal mot Lars Vikingsson.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".