Höga halter kvävedioxid i Helsingborg

I Helsingborg har man fortsatta problem med att luften i staden är dåligt. Enligt en ny rapport från så miljökontoret så överskreds den tillåtna mängden kvävedioxid 344 gånger i fjol.

I genomsnitt är kvävedioxidhalterna inte för höga. Men när vindarna blåser från ogynnsamm riktning händer det ofta att kvävedioxidnivån överskrids.

- Föroreningarna kommer från all trafik, men mycket kommer utifrån. Vi har sett att när det blåser från sydsydost och sydsydväst är det speciellt dålig luft, säger Lars-Åke Sturvall som är miljöinspektör på miljökontoret vid Helsingbrogs kommun.

Det är alltså inte helsingborgarna själva som står för den största delen av utsläppen utan den smutsiga luften kommer oftas från Köpenshamnsområdet eller från de östeuropeiska länderna.

Idag så tolereras det att man vid ett visst antal tillfällen per år överskrider gränsvärdena för kvävedioxid, men från år 2006 är målet att man aldrig någonsin går över gränsvärdena. Ett mål som Lars åke Sturvall tror kommer bli svårt att nå.

- Ska man göra det får man nog förbättra kollektivtrafiken och ha mera alternativa drivmedel för all trafik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista