E4:an hotas av förseningar

Bygget av nya E4: an riskerar att bli försenat. Det var tänkt att vägen skulle invigas den 18 september i år men entreprenören Peab har stött på problem och flaggar för förseningar.

Just nu hålls förhandlingar om en eventuell försening med Vägverket.

- Vi för diskussioner med Peab om vilka möjligheter det finns att öppna vägen enligt kontraktet, säger Lennart Andersson som är chef för avdelningen för vägbyggen på Vägverket i Skåne.

Bygget av den 32 kilometer långa vägsträckan började i maj 2002. Det är E4:an mellan Örkelljunga och Markaryd som skall göras om till fyrfilig motorväg. Det här är ett av de största vägbyggena i landet någonsin. Omkring en miljard kronor kommer det att kosta.

Men bygget riskerar nu att försenas. Ett orosmoln är fackförbundet Seko:s planerade strejk den 24 april. Om strejken bryter ut kommer entreprenören Peabs asfaltsverk i Bjersgård, där all asfalt till bygget hämtas, att stängas.

Ett annat problem är att Peab säger sig få svårt att hinna klart i tid. Dels på grund av den stränga vintern då bygget tidvis låg nere och dels på grund av att de angivna förutsättningarna för bygget inte stämt. Bland annat har man hittat berg där det inte skulle finnas.

- Det är aldrig så att de angivna förutsättningarna stämmer till 100 procent, Man får räkna med sånt här, säger Lennart Andersson.

Peab erbjuder sig nu som kompensation att göra toppbeläggningen av vägen redan innan invigningen. Något som i vanliga fall görs först ett år efter att vägen blivit klar. På så vis hoppas man undvika trafikstörningar nästa år.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista