Bornholmstrafikken fortsätter trafikera Rönne från Ystad

Bornholmstrafikken kommer också i fortsättningen att trafikera färjelinjen mellan Ystad och Rönne. Den expertpanel som granskat rederiets anbud ger nu klartecken för ett avtal med rederiet.

Färjetrafiken mellan Ystad och Rönne kommer de fem närmaste åren att bli dyrare än vad den danska staten hade tänkt sig när anbudsförfarandet inleddes i fjol.

Från början var fyra olika rederier intresserade, men när tiden gick ut fanns bara ett enda inlämnat anbud, det från Bornholmstrafikken som nu står för trafiken. Och trots att rederiet lovade att sänka biljettpriserna och låta barn under tolv år åka gratis låg kostnaden över vad staten tänkt sig.

Därför fick en expertpanel i uppdrag att gå igenom anbudet, och det är den granskningen som nu är klar.

Expertpanelen kommer fram till att budet från Bornholmstrafikken kan accepteras. Rederiets direktör Mads Kofod säger till Bornholms Radio att det nu bara är en tidsfråga innan kontraktet är klart.

Men trafikministern Flemming Hansen verkar ändå inte helt nöjd, för att inte riskera att betala ett överpris har han bett den danska trafikstyrelsen om en sista granskning. 

Hans Zillén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".